Op.Dr. Yalçın İşcan MENÜ

Göz Travmaları (Göz İçi Kanamalar, Retinal Yırtıklar)

Göz Travmaları (Göz İçi Kanamalar, Retinal Yırtıklar)

Göz Travmaları (Göz İçi Kanamalar, Retinal Yırtıklar)

İnsan vücudunda büyük işlevleri yerine getiren organlar bulunmaktadır. Bu önemli organların başında göz gelmektedir. Gözler gördükleri büyük işlevin yanında çok hassas ve dikkat edilmesi gereken bir organdır. Göz hastalıkları çok çeşitli ve tehlike yaratacak boyutlara ulaşabilmektedir. Göz travmaları yaşanmaması ve yaşandığında da büyük tehlikelere yol açmaması için sürekli göz kontrolleri ve tedavileri yapılmalıdır. 

Gözde meydana gelen ufak bir rahatsızlık büyük sorunlara yol açabilmektedir. Bu sorunlar son aşamada yerini göz kaybetmelerine kadar bırakabilir. Göz hastalarının başına gelebilecek en olumsuz durum gözleri kaybetmektir. Göz kaybı yaşayan hastalar geri kalan hayatlarında büyük sorunlar yaşamaktadır. Bu büyük sorunlar yaşam kalitesini düşürerek beraberinde birçok psikolojik rahatsızlığı da getirmektedir. 

Göz hastalıkları, dereceleri bakımından birbirinden farklı risk boyutlarına sahip olmaktadır. Önemsenmeyen ufak bir ağrı büyük bir göz rahatsızlığı riskine yol açabilmektedir. Ayrıca her göz yapısının farklı oluşu ve göz renginin de gözün sağlığı üzerindeki etkisi sebebiyle değişik rahatsızlıklar yaşanmaktadır. Bazı göz hastalıkları başlangıcında herhangi bir uyarı vermez. Uyarı vermeyen bu hastalıklar sinsice ilerler ve riskli bir boyuta ulaşır. Hasta herhangi bir belirti ile karşı karşıya gelene kadar göz kaybı sorunu çoktan oluşmuştur. Göz travmaları yaşanmadan sağlıklı olarak bilinen gözlerin de doktor kontrollerini yapması gerekmektedir. Bu sebeplerden dolayı göz doktorları bireylerin göz ağrıları başlamadan sürekli kontrolleri düzenli olarak yapmaları üzerinde durmaktadır. 

En Tehlikeli Göz Hastalıkları

  • Glokom,
  • Gözde oluşan sarı nokta rahatsızlığı,
  • Şeker hastalığından dolayı oluşan körlük,
  • Güneşe bağlı oluşan göz lekeleri,
  • Retina dekolmanı,
  • Gözdeki atar ve toplardamar tıkanıklıkları,
  • Göz travmaları (retinal yırtıklar, göz içi kanamalar),
  • Çocuklarda oluşan katarakt ve göz tansiyonu,
  • Göze bir cisim çapması, veya kontakt lens kullanımı,
  • Ağrısız görme kaybı.

Göz içi Kanamalar ve Retinal Yırtıklar 

Göz içi kanamaları gözün arka kısmında oluşan bir rahatsızlıktır. Bu göz hastalığı birçok farklı Hatlığın sonucunda oluşabilecek bir durumdur. Gözün iç kısmını bir perde gibi saran ve görme sinyallerini meydana getiren sinir tabakası retina olarak tanımlanmaktadır. Gözlerin iç kısmını dolduran jelimsi yapıya da vitreus denir. Sağlıklı bir görüş sağlanması için ışınlar vitreusu geçerek retinaya dağılmadan ulaşmalıdır. Göz içi kanamaları oluştuğu zaman vitreusun bu jelimsi yapısı bozulur ve ışınların net bir şekilde retinaya ulaşması engellenir. Böylece görme kayıpları oluşmaktadır.

Göz İçi Kanamaların Sebepleri 

Göz içerisinde bulunan damarların hangi sebeple olursa olsun yırtılması ve bu damarlardan kan sızması göz içi kanamalarına sebep olmaktadır. Göz içi kanamalarında en yüksek oranla risk oluşturan hastalık diyabettir. Bu oran %50 ile en yüksek risk grubunu oluşturmaktadır. Göz arkasındaki damarlar hasar alınca yeni damarlar oluşur ve bu yeni damarlar kanayıp bu durumu ortaya çıkarmaktadır. 

Göz travmaları ve buna bağlı oluşan göz içi kanamalarında diğer bir sebep ise retinal tıkanıklardır. Retinada bulunan toplardamarlar tıkanır ve yeni damar oluşumları başlar. Bu yeni damarlar yırtılarak göz içi kanamalarına sebep olmaktadır. Sarı nokta hastalığı ve beyin kanamalarında da bu olumsuz durum oluşmaktadır. Bunların yanında kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar da sebep olarak gösterilmektedir.

Göz İçi Kanamalarında Belirtiler 

En çok görülen belirtiler bulanık görme olarak bilinmektedir. Bunun yanında sinek uçuşması veya örümcek ağı gibi lekeler de görülmektedir. Ağrı yapmayan bu hastalığın bir diğer belirtisi ise gözde ışık çakması olmaktadır. Bu belirtileri olan hastaların hızlı bir şekilde tedavi yoluna gitmeleri gerekmektedir. Göz travmaları için acil ameliyat yapılabilecekken bazen de beklenebilir. Bu hastalığın evresine göre değişmektedir. Ancak belirtiler görüldükten sonra acil bir şekilde tedavi yapılmalıdır.

Op. Dr. Yalçın İşcan
Telefon : 0533 922 99 72
BATMAN DÜNYA HASTANESİ : Çamlıtepe Mah., T.P.A.O Bulvarı No:184 Merkez / Batman
VM MEDİCALPARK PENDİK HASTANESİ : Fevzi Çakmak Mah. Cemal Gürsel cad. D100 karayolu No:9 34899 Pendik / İstanbul

Op. Dr. Yalçın İşcan Op. Dr. Yalçın İşcan Göz Hastalıkları Uzmanı
0(533) 922 99 72