Op.Dr. Yalçın İşcan MENÜ

Fakik Göz İçi Mercek

Fakik Göz İçi Mercek

Fakik Göz İçi Mercek

Fakik göz içi mercek işlemi, hipermetropi, astigmat ve miyopi gibi kırma kusurları Lasik tedavisi ile düzeltilemeyecek kadar yüksekse ve kornea kalınlığı Lasik tedavisi için yeterli değilse, sizin için alternatif bir yöntem olarak sunulan bir uygulamadır. Hipermetropi yakını, miyopi uzağı net görememektir. Astigmatizma ise göze gelen ışığın retinada birden fazla noktaya düşmesine bağlı olarak kırık ve çarpık görülmesidir. Astigmatizma, kornea ya da gözün içerisinde var olan doğal lense bağlı olabilir. Fakik lens, gözün renkli kısmı olan iris’ in önüne ya da arkasına yerleştirilmektedir.

Göz İçi Lens Yerleştirilmesi 

  • Hasta genel anestezi ile uyutulur. Bu sebeple işlem esnasında herhangi bir ağrı hissetmez.
  • Kornea üzerinde 3 adet küçük kesi yapılır. Bu kesilmiş yerlerin en büyüğü olan 3, 2 mm. genişliğindeki tünel şeklinde olan kesiden Fakik göz içi lensi, göz içerisinde uygun konuma bir aparat yardımı ile yerleştirilir.
  • Göz içi lens irisin önüne ya da arkasına yerleştirilir, işlem esnasında gözün doğal merceğine hiçbir  şekilde müdahale edilmez.
  • Gözün içine antibiyotikli ilaç damlatılır. İşlem sonlandırılır.

Ameliyatta tek göz ortalama 15 dk. sürer. Doktorun tercihine bağlı olarak iki göz farklı günlerde ameliyat edilse de aynı gün içerisinde de yapılabilir.

Fakik Göz İçi Lens Tedavisi

Fakik göz içi mercek gözlük kullanmadan net görmenizi sağlayacak pek çok opsiyon bulunmaktadır. Bunlardan bazıları  Relex SMİLE lazer cerrahisi, Fakik göz içi lens cerrahisi gibi hizmetleri sunmaktayız. Fakik lens, gözün yapısı lazer tedavisine uygun olmayan yüksek hipermetrop ve miyop olan kişilere uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kontakt lenslerin aksine Fakik lens göz içine gözün renkli irisle doğal merceğin arasına yerleştirilir. Yerleştirdikten sonra ömür boyu kullanabilmeniz için dizayn edilmiştir. Fakat zamanla göz numaralarında değişiklik olduğunda kolaylıkla yerinden çıkabilmektedir. Gözün içindeki yapay numaralı bir lens yerleştirilmesi prensibine dayanan bu yöntemle:-7 diyoptriden -25 diyoptriye kadar miyop, +5 diyoptriden +13 diyoptriye kadar hipermetroplar tedavi edilebilmektedir.

Fakik Lens Tedavisi İle;

  • 0,5 diyoptri ile 20 diyoptriye kadar olan miyoplar,
  • 0,5 diyoptri ile 6 diyoptriye kadar olan miyop astigmatlar,
  • 0.5 diyoptriden 10 diyoptriye kadar hipermetrop,
  • 0.5 diyoptriden başlayarak 6 diyoptriye kadar olan hipermetrop astigmatlar tedavi edilmektedir.

Fakik Göz İçi Lens için Uygun Musunuz?

21 ile 45 yaşlar arasında ve miyop olan kişiler, Fakik lens uygulamasını yapılması için mükemmel bir adaysınızdır. Fakik lens ile korneası ince kişiler, kuru göz sorunu olan kişiler, küçük ya da aşırı yüksek göz numarası olan kişiler dahi tedavi edilmektedir. Korneanın ince ya da kuru göz sorununuz varsa ve lazer refraktif cerrahi olamıyorsanız doktorunuza Fakik lens opsiyonunu yapmadan önce danışmalısınız.

Fakik Göz İçi Mercek Ameliyat Tekniği

Fakik göz içi mercek Fakik lens ameliyatın da bir göz için ameliyat süresi yaklaşık olarak 20 dakika ve hasta anestezinin etkisinde olduğu için hiçbir şey hissetmez. Her iki göz arasında en az 7 günlük fark olacak biçimde sıra ile ameliyat edilir ve ameliyatlı göz sadece 1 gün bandajlı bir şekilde kalır. Bandaj ertesi gün doktorun gözetiminde açılır ve kişinin gözlük veya lens olmadan da günlük yaşamına dönebilecek kadar net görmektedir. Gözün içine yerleştirilen lens saydam ve göz dokusu ile uyumlu bir şekilde ömür boyu hiçbir sorun çıkarmadan kalacak bir malzemedir. Göze yerleştirilmiş olan bu lensler ameliyat sonrasında dışarıdan bakıldığında görülmez ve lensin gözdeki varlığı ise hasta tarafından hissedilmez.

Göz İçi Lens Ameliyatı Sonrası

Ameliyatın yapıldığı gün koruyucu gözlük kullanılmalı. Ameliyattan  sonra hastanın hastanede kalmasına gerek yoktur. Korneada ödem oluşmadığı takdirde ertesi gün normal görmeye başlar. Kortizonlu, antibiyotikli göz damlaları ve gözyaşı damlalarını doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalıdır. Ameliyat sonrası rutin kontroller 1. gün, 1. hafta, 1. ay ve 3. ay olarak belirlenir, ama doktorunuz uygun görürse kontrol sıklık ve süreleriyle ilgili değişiklik yapabilir.

Fakik Göz İçi Lens Ameliyatından Sonra Görülebilecek Sorunlar Nelerdir?

  • Gözde numara kalması şikayeti: Numara kalması durumunda herhangi bir kontrendikasyon yoksa Excimer Lazerle sıfırlanabilir.
  • Gözün şeffaf tabakasında, yani kornea da ödem: Korneanın en içteki tabakasında ameliyat esnasında hasar olması durumunda gelişebilir. Genellikle doktorunuzun verdiği damlaları kullanmanız halinde geçecektir.
  • Yüksek göz içi basıncı: Göz içi cerrahi işlemler sonrası görülebilen bir durumdur. Gözde ağrıya neden olur. Doktorunuzun size vereceği damlalar ile geçecektir. Bazı durumlarda ikinci bir müdahale gerektirebilir.
  • Doğal göz içi lensinde kesifleşme: Ameliyat esnasında doğal merceğe bir temas olması halinde gelişebilir. Nadir görülen bir durum olsa da katarakt ameliyatı olmayı gerektirebilir.
  • Göz enfeksiyonu: Göz içi ameliyatlardan sonra ciddi enfeksiyonlar nadir olsa dahi görülebilmektedir. Bu önemli bir durumdur, erken müdahale edilmelidir.
  • Kanama: İrisin dokusunda bulunan damarlarda kanama olabilir. Genelde kolay şekilde kontrol altına alınabilir.
  • Retinada yırtık: Göz içi cerrahi işlemler sonrası çok nadir de görülebilen bir durumdur. Retina uzmanı hekim tarafından müdahale edilmesi gerekir.

Fakik göz içi mercek yerleştirilmiş  hastanın ileri yaşlarda yaşına bağlı katarakt gelişmesi halinde göz içine yerleştirilen Fakik göz içi lens alınır ve katarakt ameliyatı yapılır. Eğer önceden numarası hesaplanmış yapay göz içi mercek lens kapsülünün içerisine yerleştirilir. Fakik göz içi lens ameliyatı, ileride yapmanız gereken göz ameliyatlarına engel değildir. 

Gözlük Numarası Yükselirse Lazer Ameliyatının da Riskleri Artabilir mi?

Lazer teknolojisi, kontakt lens ve gözlük kullanmak istemeyen kişiler için önemli bir tedavi yöntemidir. Ancak gözlük kullanan herkes lazer operasyonu için uygun olmayabilir. Lazerin uygulanacağı kornea tabakası ince ise, hastanın gözünde yoğun bir kuruluk varsa ya da düzeltilmesi gerekli olan gözlüğün numarası 6 numaradan yüksek olan miyop, numarası 2′ den  yüksek hipermetrop ya da astigmat bu kişilere lazer tedavisi uygun olmayabilir. Böyle durumlarda kornea aşırı inceldiği için cerrahi riskler artabilir. Yüksek numaralar için uygulanmakta olan lazer tedavisinin göz kuruluğu ve gece görüş problemlerini artırabilir ve kimi zamanda ikinci bir lazer tedavisine ihtiyaç duyulabileceği bilinmesi gerekir.

Fakik Göz İçi Lens Yöntemi Genellikle Hangi Yaş Grubuna Uygulanıyor?

Fakik göz içi mercek 20 yıldır üzerinde çalışılan ve başarılı sonuçları olan bir cerrahi tekniktir. Lazerin sınırlı kaldığı; gözleri 12 ile 14 numara arasında olan miyop, 6 numara hipermetrop veya 5 numara astigmat gibi rahatsızlığı bulunan kişilerin gözlükten kurtulması için önemlidir. Bu tedavi, yaşı 20 ile 45 arasında olan kişilere uygulanmaktadır. Burada önemli olan hastaların çok iyi seçilmesi, lensin hastaya uygun şekilde dizayn edilmesi gerekmektedir. Öncelikle merceğin seçimi için, göz içi kompartımanların derinliği ve kalınlığıyla ilgili ölçümleri yapılır. Bu cerrahi yöntemlerle, gözyaşı fonksiyonunda herhangi bir bozulmama olmaz, kornea inceltilerek ve ikincil bir lazer tedavisine de ihtiyaç duymamanızı sağlar. 

Fakik Göz İçi Lens Ameliyatı İle Astigmat Düzeltilebilir mi?

Özel olarak geliştirilen Fakik göz içi lensler ile astigmat düzeltilebilir. Eğer gözde numara kalırsa, bu durum Excimer Lazerle düzeltilebilir.

Fakik Lens Kimlere Yapılır?

Fakik lens ameliyatı için hastanın 18 yaşını bitirmiş olması ve son iki yıl içinde gözünde hiçbir ilerleme yoksa,  gözünde göz tansiyonu, katarakt ve retina hastalıkları olmayan kişilere uygulanabilir. Bu tedavi yöntemi hastanın göz yapısına uygun olup olmadığına dair kesin kararın, detaylı göz muayenesi ve kornea dokusuna yapılacak özel tetkiklerle incelenmesi sonucunda belirlenir.

Korneanın Yeterli Kalınlığa Sahip Olmaması

Bu tedavi yöntemi için gözlerin her zaman yüksek numaraya sahip olması gerekmez. 2 numara miyop, 1 numara astigmatı olan hastalarda da, lazer için kornea kalınlığı yeterli olmamakta ise, fakik göz içi lens cerrahisi uygulanabilmektedir.

Operasyon Ne Kadar Sürüyor?

Fakik göz içi lens tedavi yönteminde, göz içerisine bir kontakt lens andıran lens yerleştirilmektedir. Yerleştirilen bu lens, dışarıdan bakıldığı zaman gözle görülemeyecek kadar şeffaf ve ince bir yapıdadır. Göz içindeki dokulara uyumlu bir materyalden üretilmektedir. Yani aynı insanın kendi doğal lensiniz gibi ışığın geçmesine ve kırılmasını sağlar. Gözdeki renkli tabaka ile saydam lens tabakasının arasına bu lens yaklaşık 20 dakikalık bir operasyon ile yerleştirilmektedir. Fakik göz içi mercek tedavisi, hasta konforunu ciddi oranda artırılan bir yöntemdir. Lens küçük kesiler yardımïyla göz içine yerleştirildiği için hastanın hastanede yatması gerektirmemektedir. Ameliyat sonrasında hasta 1 ile 2 saat göz tansiyonu açısından gözetim altında tutulur ve daha sonra taburcu edilir. Cerrahi işlemin yeri yaklaşık olarak 24 saat sonra iyileşir ve hasta yüzünü yıkayabilir. Hasta 1. ay, 6. ay ve daha sonra yılda bir kez göz tansiyonu, katarakt ve göz içi inflamasyon gelişimi açısından takip edilir.

Op. Dr. Yalçın İşcan
Telefon : 0533 922 99 72
BATMAN DÜNYA HASTANESİ : Çamlıtepe Mah., T.P.A.O Bulvarı No:184 Merkez / Batman
VM MEDİCALPARK PENDİK HASTANESİ : Fevzi Çakmak Mah. Cemal Gürsel cad. D100 karayolu No:9 34899 Pendik / İstanbul

Op. Dr. Yalçın İşcan Op. Dr. Yalçın İşcan Göz Hastalıkları Uzmanı
0(533) 922 99 72