Keratokonus tedavisi gözün saydam olan tabakasının, yani halk dilinde bilinen adı ile korneanın ilerleyici miyop ve astigmat hastalıkları ile birlikte incelmesi, sivrileşmesi ve dikleşmesi ile oluşan hastalığın tedavisine denmektedir. Keratokonus, göz hastalıkları içerisinde çok önemli olmaktadır. İlerlemesinin durdurulmaması, geç kalınması bu hastalığı yaşayan kişilerin ciddi göz hastalıkları ve görme kayıpları hatta körlüğe kadar gitmesine yol açmaktadır. Bu hastalığı taşıyan kişilerin uzman göz hekimleri gözetiminde tedavileri gecikmeden yapılmalıdır.
Bir göz hastalığı olarak bilinen keratokonusta, korneanın sivrilerek öne doğru gelmesi ve ilerleyen günlerde giderek incelmesi söz konusudur. Kişilerin görme kalitesini oldukça bozan bu hastalık tedavi edilmediği zaman görmede giderek azalma meydana gelmekte olup, sonrasında bu durum körlüğe kadar gidebilmektedir.
Hastalığın gelişim döneminde daha çok genetik/kalıtsal faktörler rol oynadığı için, ailesinde keratokonus hasta hikâyesi bulunan kişilerin düzenli aralıklarla göz muayenelerine gitmeleri gerekmektedir. Örneğin bir kişinin yakın akrabasında bu hastalık varsa kişi en erken ergenlik dönemlerinde göz muayenesine gitmeli ve doktora bu durumdan bahsetmelidir. Doktor hastanın kendisinde olan belirtiler ve bu durumu göz önünde bulundurarak daha doğru bir tanı koyacaktır. Eğer hastalık erken teşhis edilirse kolayca keratokonus tedavisi yapılabilir. Böylelikle hayat şartlarınızı engellemeden hastalıktan kurtulmanız mümkün hale gelmektedir.
Bu hastalık genellikle ergenlikle birlikte yani 20’li yaşlarda ortaya çıkmaktadır. Ancak 20 ila 40 yaş arasında hasta durumu fark etmezse hastalık ilerleme göstermektedir. 40’lı yaşlardan sonra ise hastalıkta bir durağan dönem gözükür.
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre erkeklerin keratokonus hastalığına yakalanma oranları kadınlara oranla daha fazla olmaktadır. Hastalığın bireylerde görülme sıklığı her 10 binde 5 oranında olmaktadır.
Kornea göz yapısı içerisindeki en önemi kısımlardan biridir. Işık, göze kornea vasıtasıyla girmektedir. Kornea ışınları kırarak ya da odaklama yaparak net bir şekilde cisimleri görmemizi sağlamaktadır. Ancak keratokonus olan hastalarda korneanın şeklini değişmektedir. Böylelikle kişilerde görme işlevi bozulmaktadır. Keratokonus hastalığı özellikle araba kullanma, televizyon izleme, okuma etkinlikleri ve bilgisayarda yazı yazma gibi becerilerinizi kötü etkilemekte hatta bazı aktiviteleri artık yapamaz hale sizi getirmektedir.
Bu rahatsızlığın nedenleri tam olarak günümüzde bilinmemektedir. Ancak genetik yani kalıtsal faktörlerin bu hastalıkta tetikleyici olduğuna dair çalışmalar yapılmaktadır. Bundan dolayı anne- baba ya da birinci dereceden en yakın olan akrabalarında ya da aile bireylerinde bu tarz bir hastalığı olan kişilerin kontrolü davranması gerekmektedir. Erken teşhis ile keratokonus tedavisi başlamakta böylelikle hastalık yaşam standartlarınızı düşürmeden önlenmektedir.
Bu hastalığın bilinen başka nedenleri arasında çocukluk döneminde ağır şekilde geçirilen bahar nezleleri ve gözün sürekli ovuşturulması da olmaktadır. Hassas olan kornea yapısı çocukların elleri ile gözlerini ovuşturması esnasında keratokonus hastalığını tetikleyebilmektedir. Özellikle çocukluk dönemlerinde aileler, çocuklarının göz ovuşturmasını takip ederek, devamlı olarak bu hareketi yaptıklarını gözlemlediklerinde uzman bir göz hekimine çocuklarına götürmelidirler.
Bunlara ek olarak bu hastalığa sebep olacak diğer nedenleri şöyle sıralamamız mümkündür:
Keratokonus hastalığı kişilerde bazı belirtiler sonucu anlaşılmaktadır. Bu belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz:
Yukarıda belirtilen durumlardan herhangi bir veya birkaçını son zamanlarda daha fazla hissediyorsanız uzman bir göz hekimine muayene olmaya gitmelisiniz. Bu belirtiler keratokonus hastalığının en belirgin belirticileri arasında yer almaktadır. Keratokonus tedavisi için erken tanı ve teşhis çok önemlidir. İleride karşılaşabileceğiniz ve hayatınızı hem fizyolojik hem psikolojik olarak etkileyecek görme bozukluklarından korunmak adına erken tanı ve teşhis hayati önem arz etmektedir.
Keratokonus hastalığında tedavi için iki problem çok önemlidir:
Keratokonus hastalığı erken dönemde biraz zor teşhis edilmektedir. Ancak ailesinde bu durumu daha önce yaşamış kişilerin olması kişide bu hastalığın olması durumunu yükseltmektedir. Aynı zamanda, hastalığın belirtilerinden bir ya da birden fazlasını uzun zamandır yaşadığını düşünen kişilerin yapılan göz muayenelerinde erken tanı konulabilir.
Göz muayenelerimizde uzman hekimlerimiz korneal topografi denilen bir yöntem kullanarak göz yüzeyinin haritasını çıkarırlar. Böylelikle kornea kalınlığında incelme durumu olup olmadığı anlaşılmaktadır.
Keratokonus tedavisi hastalığın hangi dönemde olduğuna göre çeşitlilik gösterebilir. Bu hastalığın tedavisinde uzman hekimlerimiz çok farklı yöntemler kullanmaktadır. Bazı tedavi yöntemleri ve amaçları ise şöyledir;
Korneada oluşan dikleşmenin ilerlediği ve korneadaki incelmenin arttığı olaylarda Corneal Cross Linking ve Çapraz Bağlama tedavisi uygulanması önemlidir. İlerlemenin daha çok ergenlik dönemindeki gençler ve hamilelik öncesi olan kadınlarda bu tedaviye daha çok yer verilmektedir. Corneal Cross Linking, ULTRAVIOLE A Işınları ve Riboflavin (b12 vitamini) yardımı ile korneadaki kolajen ve fibrillerin çapraz bağlama yöntemi ile güçlendirildiği bir tedavi şeklidir. Bu yöntemler ameliyathane içerisinde steril ortamlarda uygulanır. Bu tedavi ile hastalığın neden olduğu korneanın öne doğru ilerlemesi ve korneanın incelmesi tamamen durdurulmaktadır. Çapraz bağlama tedavisi yapılan hastaların %99,9’unda görme kaynının önüne geçilmektedir. Aynı zamanda hastaların bir kısmında görmede artış da gözlenmektedir.
CCL yöntemleri uygulandıktan hemen sonra keratokonus hastalığının erken dönemde fark edildiği olaylarda, gözlük kullanımı sağlanarak görüşte meydana gelen bozukluğun önüne geçilmektedir. Daha ileriki dönemlerde ise kontakt lens kullanımı olabilir. Bu noktada net görüş sağlayan ve gaz geçiren orta yapının sert, dış kısmın ise yumuşak olarak üretildiği hibrit- melez kontakt lensler ya da skleral kontakt lensler tercih edilir.
Keratokonus tedavisi için uygulanan bir başka yöntem ise; Ring-Halka tedavisidir. Sert plastik yapısındaki protezlerin kornea içerisinde yerleştirildiği bu tedavide kontakt lens ve gözlük kullanmayan hastalar, hastalığın ilerleme göstermediği ya da ilerlemenin durduğu kişilerde güvenle kullanılmaktadır. Ayrıca Ring-Halka tedavi yöntemi uygulanması için korneanın aşırı derece incelememesi ve dikleşmemesi gerekmektedir. Tedavi sonunda kontakt lens ya da gözlük kullanma ihtiyacı ortadan kalkmadığı için hem uzman hekimler hem de hastalar bu yöntemi pek tercih etmemektedir.
Yukarıda sayılan keratokonus tedavisi yöntemlerinin işe yaramadığı, hastalığın son evreye kadar gelmiş olduğu vakalarda hastaya ancak kornea nakli yapılarak tedavi yapılmaktadır. Keratoplasti olarak da bilinen bu operasyon genellikle göz nakli ile karıştırılmaktadır. Ancak ikisi bambaşka tedavi şekilleridir. Keratoplasti de korneanın sadece bozulan dokusu sağlıklı doku ile değiştirilmektedir. Tam ya da yarım kat şeklinde nakil olarak yapılabilen bu operasyonlarda başarı oranımız oldukça yüksektir.
Keratokonus hastalığı uzman göz hekimlerimiz tarafından yukarıda sayılan yöntemler kullanılarak kolayca tedavi edilen göz hastalıklarından olmaktadır. Tedavisi için birden fazla yöntem olduğu için bu hastalığa yakalanmanız durumunda endişe etmeden hemen uzman doktorumuza bir göz muayenesi olmanız gerekmektedir. Uzman hekimimiz göz yapınıza ve hastalığınızın evresine uygun keratokonus tedavisi belirleyecek ve ardından tedavi sürecine girilecektir. Bu tarz göz hastalıkları ileride ciddi görme kayıplarına sebebiyet verdiğinden, yukarıda belirtilen keratokonus belirtilerinin kendinizde olduğunu düşünüyorsanız hemen randevu alarak tüm kuşkularınızı giderecek bir sonuç elde edebilirsiniz. Keratokonus ve diğer göz hastalıkları için tarafımıza 7/24 ulaşım sağlayabilirsiniz.