Op.Dr. Yalçın İşcan MENÜ

Şeker Hastalığına Bağlı Körlük

Şeker Hastalığına Bağlı Körlük

Şeker Hastalığına Bağlı Körlük

Şeker hastalığına bağlı körlük göz doktorlarının sık sık rastladığı hastalıklar arasında yer almaktadır. Böyle bir sorun yaşamamak için en önemli duyu organımız olan gözün düzenli olarak muayene edilmesi son derece önemlidir. Pek çok tehlikeli göz hastalığı muayenelerden elde edilen raporlar sonucunda erken tanı alabilmekte ve hızlıca tedavi edilebilmektedir. Görme kaybına neden olma olasılığı bulunan birtakım göz hastalıkları, ilk dönemlerde herhangi bir belirti göstermemekte ve sinsice ilerlemektedir. Hastanın belirti hissetmeye başladığı zaman hastalık çoktan kalıcı hale gelmiştir. Sinsice ilerleyen ve kendini çok sonra belli eden rahatsızlıklardan bazıları aşağıda ifade edilmiştir:

  • Gözde sarı nokta rahatsızlığı,
  • Şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan körlük,
  • Retina dekomanı,
  • Glokom.

Gözde Sarı Nokta Rahatsızlığı

Şeker hastalığına bağlı körlük gibi gözde sarı nokta rahatsızlığı da önemsenmesi gereken ciddi bir durumdur. Sarı nokta, retinanın tam ortasında yer alan gözün asıl görme işlevinin sağlandığı bölümdür. Özellikle yaşlı nüfuz üzerinde etkili olan sarı nokta hastalığı, gözün kanamasına hatta bazı durumlarda da göz hücrelerinin kalıcı şekilde kaybedilmesine neden olmaktadır. Sarı noktanın erken tanısı durumunda rahatsızlık, göz üzerine uygulanan basit ilaçlar ve çeşitli kremler ile tedavi edilebilmektedir. Bu hastalığın teşhisinde geç kalınması durumunda ise göz içinde oluşan hasar artmakta ve tedavi başarısı büyük oranda düşmektedir. Sarı nokta rahatsızlığının kuru olan tipi yavaş yavaş ilerler iken yaş olan tipi ise hızlı ilerlemektedir. Yaş olan sarı nokta rahatsızlığında aynı zamanda ani kanlanma ve görme kayıpları oluşabilmektedir.

Şeker Hastalığına Bağlı Ortaya Çıkan Körlük

Şeker hastalığına bağlı körlük durumu çok ciddi bir rahatsızlığın göz üzerinde kalıcı tahribata neden olmasıdır. Göz üzerinde etkili olan sistematik hastalıklar arasında en önemlisi şeker hastalığıdır. Şeker hastalığının gözü etkilemeye başlaması durumunda görüş hemen o an bozulmamakta yavaş yavaş ortadan kaybolmaktadır. Hastanın karşısındaki cisimleri görememeye başladığında iş işten geçmektedir. Bu nedenle erken teşhis son derece önemlidir. Erken teşhis için hastada herhangi bir şeker hastalığı şikâyeti olmasa bile yılda en az bir ya da iki kez göz dibi muayenesi yaptırması gerekmektedir. Doğru tedavi yöntemleri erken tanı ile birleştirildiğinde şeker hastalığına bağlı ortaya çıkan körlük durumunun önüne geçilebilmektedir.

Retina Dekolmanı

En az şeker hastalığına bağlı körlük kadar tehlikeli olan retina dekolmanı, herhangi bir hastalığı bulunmayan genç yaştaki bireylerde de ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalıkta retina üzerinde bir delik ya da yırtılma oluşması sonucunda ağ tabaka yerinden ayrılmakta ve kişide ciddi bir hasar oluşmaktadır. Erken dönemde teşhis edilmesi durumunda son derece basit yöntemler ile engellenebilen bu rahatsızlık geç teşhis edilirse ancak ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Geç teşhis durumunda kişide kalıcı olarak görme kayıpları meydana gelebilmektedir. Bu nedenle özellikle miyop olan kişilerin düzenli olarak retina muayenesi yaptırmaları ve ışık çakması ya da kurum yağması gibi durumlarda göz dibi muayenelerine girmeleri önerilmektedir. 

Glokom

Glokom da şeker hastalığına bağlı körlük kadar tehlikelidir. Göz tansiyonu adı ile de bilinen glokom, uzun yıllar sinsice ilerlemekte ve kalıcı körlük ile sonuçlanabilmektedir. Bu rahatsızlığı önlemenin tek yolu ise rutin göz kontrolleridir. Göz kontrolleri sırasında yapılan göz tansiyon ölçümleri glokom ile ilgili net bilgiler vermektedir. Göz tansiyonunda alt tip olan açı kapanma glokomu, gözdeki ön bölümün normalden dar olması sonucu oluşmaktadır. Kişide görülen ani göz tansiyonu yükselmesi, birkaç saat içinde göz tansiyonu oluşturabilmektedir. Bu durum göz doktoru tarafından erken fark edilir ise son derece basit yöntemler ile önlenebilmektedir. 

Op. Dr. Yalçın İşcan
Telefon : 0533 922 99 72
BATMAN DÜNYA HASTANESİ : Çamlıtepe Mah., T.P.A.O Bulvarı No:184 Merkez / Batman
VM MEDİCALPARK PENDİK HASTANESİ : Fevzi Çakmak Mah. Cemal Gürsel cad. D100 karayolu No:9 34899 Pendik / İstanbul

Op. Dr. Yalçın İşcan Op. Dr. Yalçın İşcan Göz Hastalıkları Uzmanı
0(533) 922 99 72