Üveite bağlı göz kızarması göz için kullanılan çok geniş bir terim olarak bilinir. Göz hastalıkları toplumda sık sık görülür. Bazıları direkt göz ile ilgili olurken bazıları ise vücudu etkileyen birtakım hastalıkların gözü etkilemesi sonucu görülür. 20- 50 yaş arasını ağırlıklı olarak görülmekle beraber Bazı genlerde üveit olasılığı daha çok yüksektir. Son yapılan araştırmalarda üveit hastalığının sigara içimi ile doğrudan ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Üveit gözde oluşan bir çeşit iltihap olarak bilinir. Tedavi edilmediğinde körlüğe kadar ilerleyebilir. Günümüzde oldukça sık görülmeye başlanmıştır. Üveit birçok farklı nedenden ortaya çıkıyor olup kendini tekrarlama özelliğine sahiptir. Gelişmiş ülkelerde körlüğe yol açan çok ciddi üçüncü hastalık olarak bilinir. Erken tanı bu hastalığı önlemek için çok önemlidir. Göz yuvarının ortasında üç tabaka bulunur. Bu tabakaları bir kılıf sarar. Bu tabakalardaki ortadaki tabaka üveittir. Gözün üvea adlı iris, kirpsi, koroid cisimlerinden oluşan tabakaların tümünü veya birini etkileyebilir. Uvea gözün çok ayrı bir uzmanlık alanı olarak bilinir. Bu alanda gelişmeler giderek artmaktadır. Erken teşhis, hasta ve hekim arası uyumla beraber düzenli olarak takip de çok önemlidir. Bu şartlar eğer sağlanırsa zarar gören göz çoğu zaman kurtarılır. Tedavi tamamlandıktan sonra hasta 3 ayda bir düzenli olarak izlenmelidir. Hastalık kendini tekrarlayıcı özelliğe sahip olduğundan kontrollere ara asla verilmemelidir. Son derece karmaşık olan üveit hastalığı her hastada farklı belirtiler gösterebilir, bu yüzden her hastada farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Üveite bağlı göz kızarması kısa veya uzun sürebilir. Dört farklı çeşidi bulunmaktadır.
Üveite bağlı göz kızarması parazit, mantar ve virüs gibi etkilerle de oluşabilir. Bu duruma neden olan hastalıklar; tüberküloz, Behçet hastalığı, bağışıklık hastalıkları, herpes ve göz travması olarak sıralanabilir. Çoğu üveit hastalığının başlama nedeni bulunamamaktadır. Çeşitli tahlil ve detaylı incelemelerin yapılması hastalık teşhisi için çok fazla önem taşır.
Üveite bağlı göz kızarması belirtileri; göz kanlanması, göz kızarıklığı, göz sulanması, ışığa hassasiyet, kamaşma, lekeli görme, bulanık görme, ciddi şekilde görme kaybı, ışık çakmaları ve göz küresinde meydana gelen ağrılar olarak bilinir. Bunlara eşlik eden belirtiler ise baş ağrısı, ateş bulantı ve kusma olabilmektedir.
Üveite bağlı göz kızarması hastalığının tedavisi için öncelikle hastalığın doğru tespit edilmesi gerekir. Bazı üveit çeşitlerinin tipik görünümleri olmakla beraber hızlıca teşhis konulabilir. Doktor gerekli gördüğü takdirde ek görüntüleme veya laboratuvar tekniklerine başvurabilir. Göz kızarıklığına bağlı olarak uygulanan bazı tedaviler:
Göz kızarıklığını engellemek için el hijyeni, makyaj temizliği, kontakt lens kullanımı ve tahriş edici maddelere maruz kalınmaması çok önemlidir.