Yaşa bağlı retina dejenerasyonu halk içerisinde sarı nokta hastalığı adı ile bilinmektedir. Bu hastalık gözün keskin bir şekilde görebilmesini sağlayan makulanın kötüleşmesine denilmektedir. Makula yani sarı nokta retinanın en fazla görme hücrelerinin olduğu bölgedir. Bu bölge daha kaliteli, net ve keskin görmeyi sağlamaktadır. Bu nedenle oldukça önemli bir bölgedir. Yaşa bağlı retina dejenerasyonu ise yaşın ilerlemesi ile yaşlı insanlarda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. 50 yaş üzerindeki kişilerde rastlanmaktadır. Aynı zamanda ileriki yaşlarda yaşanan körlüğün de en büyük sebebi bu rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişiler genelde ilk olarak az görme, düzensiz olarak görme ya da orta noktayı görememe gibi belirtilerle doktora başvurmaktadırlar. Hastalığın en büyük risk faktörleri ise genetik yatkınlık ve ileri yaştır.
Yaşa bağlı retina dejenerasyonu oluşma nedeni tam olarak bilinememektedir. Fakat yaşın ilerlemesi ve aile öyküsünde bu hastalığa rastlanması bu rahatsızlığın olmasına neden olan risk faktörleridir. Bu faktörlerin haricinde çok fazla ultraviyole ışıkta bulunmak ya da çok fazla sigara içmek de bu rahatsızlığın oluşmasına neden olan faktörler arasında yer almaktadır.50’li yaşlardan itibaren görülmesi yaygın olan hastalık özellikle 70 yaş üstü kişilerde %30 civarında görülmektedir.
Bu rahatsızlığa sahip olan hastaların büyük bir kısmı ilk olarak az görme gibi şikâyetler ile doktora gitmektedirler. Az görme retina ile ilgili diğer hastalıklarda da sık görülen bir belirtidir. Aynı zamanda kırık bir şekilde görme yani düz olan cisimlerin eğik görülmesi bu hastalıkta görülen en önemli belirtidir. Bu belirtilere sahip olan kişilerin vakit kaybetmeden doktora gitmeleri gerekmektedir. Her hastalıkta olduğu gibi yaşa bağlı retina dejenerasyonunda da erken teşhis ve tedavi hastalığın ilerlemesini engelleyecektir.
Yaşa bağlı retina dejenerasyonu tanısı koymak için doktor bazı tetkikler istemektedir. İlk olarak fiziki muayene yapıldıktan sonra kesin teşhis koymak için göz anjiyosu ve retina tomografisi yapılmaktadır.
Bu tetkikler aşağıdaki gibi yapılmaktadır:
Yaşa bağlı retina dejenerasyonu için kesin olarak sonuç veren bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Yaşa bağlı oluşan retina dejenerasyonunda amaç hastaların görme kaybının ilerlemesini durdurmak ve azaltmaktır. Bu nedenle hastaların sık takipleri yapılmaktadır. Bu hastalıkta en çok kullanılan tedavi şekilleri ise fotodinamik tedavi ve argon lazer tedavisidir. Bu tedavi şekillerinin ayrıntıları şu şekilde açıklanmaktadır;